• Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black YouTube Icon

Mei Plasticvrij Tip #3: een vleugje Portugal in Antwerpen?We zitten al in de derde week van Mei Plasticvrij! Als eco-gids van Eco Tours België en ambassadeur van Mei Plasticvrij vertel ik jullie net zoals de twee vorige donderdagen over een van mijn favoriete ecologische adresjes in een andere stad.


Vandaag neem ik jullie mee naar Antwerpen, naar een adresje dat Captain Cork noemt. In dit adresjes kan allerlei accessoires vinden zoals handtassen, portemonnees en flip-flops.


Zoals je misschien weet, veel accessoires die we in fast fashion winkels kunnen kopen (dus de meeste winkels in de grote commerciële straten) zijn gemaakt van plastic of een soort van plastic, zoals vinyl. Dit is goed tegen de regen, maar na einde gebruik is het niet bio-afbreekbaar. Dit betekent dat als we het geen tweede leven geven, zal het afval worden, zal het waarschijnlijk verbrand of gestort worden en gaat deze grondstof verloren.


Maar het kan anders!Alles wat bij Captain Cork binnen en buiten gaat is gemaakt van kurk en kurk heeft veel voordelen. Het is natuurlijk, het komt namelijk van de kurkboom. In Portugal is er een belangrijk eco-systeem aan kurkbomen en Captain Cork werkt dan ook exclusief met Portugese leveranciers om deze arbeiders te steunen. Kurk is ook bestendig tegen regen. Het is zelfs antibacterieel en stofbestendig waardoor het gemakkelijk te kuisen is.


Nu hoor ik je denken, maar de bomen hiervoor afgekapt?


De bomen worden niet afgekapt, maar delicaat gepeld. Het deel dat gebruikt wordt is de buitenkant van de boomstam. De boom ondervindt geen enkele schade. Meer zelfs, het is ondervonden dat als bomen gekapt worden, ze meer CO2 produceren en langer gaan leven.

Ik moedig je dus aan om dit mooi materiaal te gaan ontdekken, bv in Captain Cork in Antwerpen!


Wil je graag meer eco-pareltjes ontdekken in Antwerpen? Of op zoek naar ecologische tip & tricks? Doe dan mee met een van onze maandelijkse Eco Tours of boek het als teambuilding!


Copyright © 2020 Mixua - all rights reserved - hello@mixua.be - BE0733 569 923