• Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black YouTube Icon

Waarom vrouwelijke ondernemers de eco-beweging aan het leiden zijn


In december wordt het een jaar dat ik Eco Lifestyle Tours organiseer en ik heb veel geleerd van deze ervaringen. Tot mijn verbazing, heb ik gemerkt dat de meeste ondernemers in de 'eco-wereld' vrouwen zijn. Hoewel, als we kijken naar het aantal ondernemers in het algemeen, zijn er dubbel zoveel mannelijke ondernemers in vergelijking met vrouwelijke ondernemers. Dus ging ik op zoek naar het antwoord op de vraag: "Waarom zijn vrouwelijke ondernemers veel meer actief in de eco-business in vergelijking met andere sectoren?"

Ik vond mijn antwoord via de Braziliaanse Prem Baba, humanistisch psycholoog. Hij legt het verband uit tussen de milieucrisis en vrouwelijkheid. Er zullen waarschijnlijk nog manieren zijn om het te verklaren, maar deze leek me erg interessant.

Vrouwelijkheid heeft te maken met acceptatie en ontvankelijkheid. Wanneer het wordt misbruikt, verandert het in onderwerping. Mannelijkheid is gerelateerd aan actie en prestatie. Als het wordt misbruikt, verandert het in geweld. De natuur en de schepping is een manifestatie van vrouwelijkheid. De onbalans die we vandaag in de natuur ervaren, onthult de ernstige mishandeling en onderwerping van vrouwelijkheid. De vervuiling van water, ontbossing, overmatige consumptie en verspilling zijn allemaal een gebrek aan respect voor vrouwelijkheid. Wat we zien dat buiten gebeurt, met de natuur, is een directe weerspiegeling van hoe we met vrouwelijkheid omgaan in onze samenleving, en zelfs binnen onszelf (zowel als vrouw als als man).

Neem even de tijd om deze vragen eerlijk te beantwoorden. Wat denk je als ik "vrouwelijkheid" zeg? Breng je het in verband met sterk of zwak? Breng je het in verband met gerespecteerd of niet gerespecteerd? Denk je aan dominantie of onderwerping? Ik zou -jammer genoeg- zwak, niet gerespecteerd en onderwerping antwoorden. Dit is wat de samenleving mij heeft geleerd. Maar ik word tenminste niet gestraft door vrouwelijkheid te tonen zoals dat bij mannen wel vaak het geval is. We leren onze jongens en mannen om koste wat het kost hun vrouwelijkheidskant te vermijden, omdat dat zwakte weerspiegelt.

Dus nu wordt duidelijk waarom de eco-beweging voornamelijk door vrouwen wordt geleid. Vrouwen hebben vaak een meer aanwezige vrouwelijkheidskant, en net als de natuur hebben vrouwen nog steeds geen luide stem in de samenleving. We zien dat er verandering nodig is. Herinner je je de #metoo-beweging nog? De samenleving helpen de natuur te respecteren is een directe manier om de samenleving te helpen vrouwelijkheid te respecteren. Pas als we harmoniëren met vrouwelijkheid, zowel vrouwen als mannen, van buiten en van binnen, zullen we harmoniseren met de natuur.


Ontmoet inspirerende vrouwelijke ondernemers tijdens een van de Mixua Eco Lifestyle Tours :)Meer ecologische inspiratie en tips & tricks:

Facebook @mixua.eco

Instagram @mixua.eco


Over Mixua

Mixua gelooft dat iedereen een positieve impact kan maken. Daarom willen we inspireren op weg naar een meer ecologische levensstijl. Dit doen we via verschillende activiteiten zoals de Eco Tours, online workshops en online ontdekkingsgids.